23. mednarodni filmski festival SCHLINGEL (Nemčija)

S šestošolcema iz OŠ Medvode in OŠ Šmartno pod Šmarno goro, ki sta v preteklem tednu zastopala Slovenijo na mednarodnem filmskem festivalu v Chemnitzu v Nemčiji, se vračamo domov. Šestošolca sta bila del evropske otroške filmske žirije. V tednu dni sta si ogledala in ocenila 8 filmov  iz različnih držav in sicer:

Die Falken (Islandija)

Die kleinen Hexenjäger (Srbija)

Die Flucht der gehörnten Wikinger (Rusija)

Pahuna – Zuhause im Wald (Indija)

Halkaa – Not macht erfinderisch (Indija)

Karsten und Petra machen Theater (Norveška)

Pony und ihr Vogelfreund (Finska)

Der dritte Wunsch (Češka)

Izven dela v filmskem centru so bile za evropsko otroško filmsko žirijo organizirane različne aktivnosti kot je plezanje, igre v otroškem parku, sprejem pri županu, krožna vožnja po mestu, vodenje po mestni hiši ipd.

Včeraj zvečer je potekala podelitev nagrad. Otroška filmska žirija je odločila, da letošnjo nagrado prejme indijski film Pahuna – Zuhause im Wald. Film govori o ločitvi otrok in staršev v času vojne. Deček in deklica poskrbita za svojega mlajšega bratca, ki je še dojenček. Nagrada za najboljši film je 6000 eur oz. sinhronizacija ter predvajanje filma v nemških kinodvoranah.

Evropska filmska žirija pa je odločila, da je najboljši otroški igralec Tathastu, ki je odigral vlogo Pitchku-ja v indijskem filmu  »Halkaa – Not macht erfinderisch«. Film govori o problematiki v Indijskih mestih, kjer v hišah nimajo toalet. Glavni junak se odloči, da sam zgradi stranišče za svojo družino. Na koncu mu to tudi uspe.

Otroka, ki sta sta zastopala Slovenijo, sta sodelovanje doživljala kot posebno priložnost, čast, pa tudi neke vrste napor, ko je bilo potrebno javno nastopanje v tujem jeziku. Teden v Nemčiji je bil tudi z jezikovnega vidika velika pridobitev za komuniciranje v naravni situaciji.

Objava na dnevnih poročilih na nemški televiziji ARD:

https://www.msn.com/de-at/video/nachrichten/schlingel-internationales-kinderfilmfestival-in-chemnitz/vi-BBNPxoM

Fotogalerija

(Skupno 65 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja