Razstava: Kamen na kamen … Šmarna gora

Letošnja, 19. likovna kolonija na Šmarni gori je bila prav posebna, saj so učenci sedmih bližnjih šol, OŠ Franca Rozmana Staneta, Medvode, Pirniče, Preska, Vižmarje Brod, Vodice in Šmartno pod Šmarno goro poslikali skale ter upodobili “okamenele”.

Zemljevid poslikanih skal

Zemljevid poslikanih skal

Njihove upodobitve, motivi so slikovno in v besedi razloženi na razstavi v Galeriji pod velbom, ki si jo lahko ogledate še preko poletja, nekaj pa lahko razberete v spletni galeriji.

2016-lik-kolonijam_0000

Vsi sodelujoči 19. likovne kolonije

Naša vsakoletna gostiteljica, gospa Ana Češnovar, lastnica Gostilne Ledinek, je za nas zapisala nekaj vtisov:

“Letos smo želeli, da bi šolarji ustvarjali na naraven material, da bi bila njihova dela trajno razstavljena, ter bolj na očeh, kot v dokaj skritih razstavnih prostorih. Kamen je bil torej logična izbira, ki jo je nemudoma potrdila tudi vodja likovne kolonije, učiteljica Renata Kern. Skupaj smo ugotovili, da o Šmarni gori govori zelo veliko legend (Kako je Šmarna gora nastala, Legende iz časa turških vpadov) in da bi bila velika škoda, če skal ne bi poslikali z »domačimi« motivi.

Čeprav smo na začetku pričakovali, da bodo skale in poslikave na njih pritegnile predvsem otroke, smo kmalu ugotovili, da tudi precej odraslih ne pozna zgodovine najbolj obiskanega hriba v Sloveniji. Torej je dodana vrednost letošnje likovne kolonije ne le umetniška, temveč tudi izobraževalna. Marsikateri pohodnik bo na podlagi slik na skalah in spremljevalnega dela Likovne kolonije v razstavnih prostorih izvedel ali pa vsaj obnovil svoje znanje, zakaj so domačini na vrhu postavili tako mogočno obzidje, ki je še danes skoraj identično kot pred 500 leti.”

 

Odprtje razstave smo letos obeležili s sprehodom od skale do skale, ob kateri so učenci predstavili svoj del zgodbe o upodobljenem. Zaključek odprtja pa je vedno skupen ogled razstave v galeriji in pogostitev.

Ob tem zahvala Gostilni Ledinek za vso podporo ter vsem ustvarjalcem.

 

Vabljeni na ogled na Šmarno goro!

 

Povezava na fotogalerijo spletne strani Šmarna gora.

 

(Skupno 172 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja