20. Likovna kolonija na Šmarni gori

Vsako leto, zdaj že dvajset let, omogočimo izbranim učencem osnovnih šol v neposredni bližini Šmarne gore, da se udeležijo Likovne kolonije na Šmarni gori. Letos smo organizatorji, OŠ Šmartno pod Šmarno goro in Gostilna Ledinek, še posebej ponosni, saj smo uspešno zaključili že dvajseto izvedbo našega sodelovanja.

Začelo se je s pobudo dveh prijateljev v osrčju gora, prejšnjega oskrbnika Gostilne Ledinek, Miha Ledineka, in bivšega učitelja likovne vzgoje v šmarski šoli, Danila Cedilnika, nato pa je sodelovanje preraslo v tradicijo, ki jo navdušeno nadaljujeva ženski naslednici, oskrbnica Ana Češnovar in učiteljica likovne umetnosti Renata Kern. V naravnem, domačem okolju ponudimo mladim talentiranim učencem pogoje za likovno izražanje in inovativne rešitve vedno novih izzivov, tako v tematiki kot tehniki izvedbe.

Letošnja tema je imela dva naslova: »Razglednice Šmarne gore« in »Razglednice dvajsetih let Likovne kolonije na Šmarni gori«. Z izbrano temo smo se trudili poudariti pomembnost našega likovnega druženja in tega posebnega kraja, Šmarne gore.

Upodobili smo šmarnogorske posebnosti od športa do kulinarike, od arhitekture, narave do dolgoletne likovne tradicije v obliki povečane razglednice. Kot veste, je razglednica kartonček standardne velikosti 15 x 10 cm s sliko na eni strani, na drugi strani pa je prostor za krajše sporočilo in naslov naslovnika ter znamko, da lahko sporočilo prispe do naslovnika. Kot so bile razglednice navdih za ustvarjalce vse od leta 1840, so bile navdih tudi za mlade ob raziskovanju domačega okoliša na ustvarjalen, prav poseben način.

V tehniki akvarela z nekaj risbe so motive predstavili na različne načine, od samostojnega slikarskega pogleda na pokrajino do sestavljanja posameznih podob v zaključeno celoto; vse z namenom predstavitve dane tematike širši množici, kar je tudi namen razglednic. Ker so stare razglednice pomembne za raziskovanje preteklosti in življenja naših prednikov in s tem dragocen del slovenske naravne in kulturne dediščine, smo tudi mentorji mnenja, da ustvarjamo s svojim delom in spodbudo mladim dragoceno zapuščino, morda zgolj lepe spomine na ustvarjalne dni. Pa vendar jih … podajamo, razdajamo, delimo.

Mladi svojo ustvarjalno sposobnost razvijajo strnjeno v dveh dneh likovne kolonije izven šolskih zidov, v čisto drugačnih pogojih dela. Sproščeno ozračje, medsebojno sodelovanje in spoznavanje vrstnikov, individualen pristop učitelja-mentorja v manjši skupini, raziskovalen pristop k izražanju in ne nazadnje udeleženost pri skupinski postavitvi razstave kot zaokrožene celote ustvarjalnega procesa pripomore h kvalitetnemu likovnemu izražanju in doživljanju lastnih sposobnosti.

To pa tudi likovna ustvarjalnost je, zmožnost likovnega izražanja na svojstven način. Kot likovni pedagog sem ponosna, da sem del tega procesa, da to učencem omogočam.

Letošnjemu povabilu na Likovno kolonijo so se odzvale naslednje osnovne šole: Preska z mentorico Niko Berčič Terčon, Pirniče z mentorico Bojano Glavan, Vodice z mentorico Darinko Klopčič, Franca Rozmana Staneta z mentorico Damjano Stopar Štrovs , Vižmarje-Brod z mentorico Jasno Babič in naša šola, Šmartno pod Šmarno goro z mentorico Renato Kern.

Likovna dela so razstavljena v Galeriji nad velbom in bodo na ogled vse do konca avgusta, zato vas ob tem preprosto vabim na ogled in k podpori likovnemu druženju s spodbudno besedo v knjigi vtisov.

V septembru pa načrtujemo spominsko druženje s sodelujočimi šolami s počastitvijo dvajseti izvedbi s pregledno razstavo na Šmarni gori.

 

Čestitke vsem sodelujočim in zahvala gostiteljem na Šmarni gori!

 

Renata Kern, prof. lik. umet. 

objava galerije na FB

Več fotografij je na ogled v spletni galeriji na strani Šmarne gore.

 

 

(Skupno 150 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja